אופטומטריסט – מהו תפקידו?
מקור המונח “אופטומטריה” שאוב מן המילים היווניות “אופטוס” (עין) ו”מטריה” (מדידה), כלומר אופטומטריסט הוא אדם המטפל בעין ובמערכת הראייה של האדם. הוא עוסק באבחון, מעקב ומתן פתרונות לליקויי ראייה ובעיות הקשורות בראייה, כגון פזילה, עין עצלה, קשיי מיקוד ועוד. כמו כן הוא מטפל בתחומים ספציפיים, כל אחד על פי הכשרתו, כגון התאמת עזרי ראייה אופטיים לסובלים מראייה ירודה, התאמת עדשות מגע מולטיפוקל או טיפול בבעיות ראייה אצל ילדים.
אופטומטריסט, אופטיקאי ורופא עיניים – מהם ההבדלים?
קיים קשר הדוק בין עבודותיהם של השלושה, אבל לעיתים נוצר בלבול בשאלה למי צריך לגשת כאשר חשים בבעיה כלשהי במערכת הראייה. אז מה בעצם תפקידו של אחד?
- אופטומטריה היא מקצוע פארא-רפואי, כלומר בעל מקצוע זה אינו רופא. הוא יכול לאבחן ולטפל באופן לא חודרני בבעיות הקשורות לראייה בעזרת, למשל, הנפקת מרשם למשקפיים או עדשות מגע. אופטומטריסט לא רשאי לרשום תרופות למחלות עיניים שונות. אך כן מסייע ומייעץ למי לפנות.
- אופטיקאי הוא האדם שמבצע את הפעולה הטכנית של חיתוך העדשות הנדרשות על פי המרשם והתאמתן למסגרת שנבחרה על ידי הלקוח.
- רפואת עיניים היא רפואה לכל דבר, כלומר העוסק בה מאבחן ומטפל במחלות ופציעות בעין, יכול לבצע ניתוחי עיניים ולרשום תרופות למחלות עיניים.
ראוי לציין כי במקרים מסוימים אמנם קיימת חפיפה מסוימת בין תחומי סמכויותיהם של רופא העיניים ושל האופטומטריסט. אולם בסופו של דבר מדובר בשני תחומים שונים המשלימים זה את זה, ויחד עם האופטיקאי מהווים שלושת בעלי התפקידים הללו פתרון שלם לבעיות ראייה ועיניים מגוונות.
כך, לדוגמה, רופא עיניים יכול לאבחן מחלה מסוימת בעינו של נבדק, להתאים לו משחה טיפולית כלשהי ובמקביל לשלוח אותו לבדיקת ראייה אצל אופטומטריסט קליני מורשה, שבתורו יאבחן קוצר ראייה וינפיק עבורו מרשם למשקפיים – אותם האופטיקאי יכין עבורו.
בדיקות ראייה
הכלי הידוע ביותר לבדיקת ראייה הוא אותו לוח מפורסם שנתלה על הקיר ועליו שורות הולכות וקטנות של אותיות או מספרים אותם יש לזהות ולקרוא בקול, אבל כיום האופטומטריסט מסוגל לבדוק את ראייתו של אדם ולאבחן ליקויים או בעיות גם בעזרת מכשור ייעודי מתקדם כגון רטינוסקופ או אוטורפרקטומטור.
בבדיקת ראייה רגילה למעשה מתבצעות הבדיקות הבאות:
- בדיקה מערכתית של העין ובריאות העין
- הערכה של המערכת העצבית והשרירית של העין
- בדיקת חדות הראייה ושבירת האור
בעזרת הבדיקות הללו יכול אופטומטריסט קליני לקבוע האם קיימת בעיית ראייה, מהי עוצמתה ואיזה סוג משקפיים יכול לתקן או לשפר אותה. כמו כן קיימים מקרים בהם בנוסף לבדיקה של העין עצמה יערוך איש המקצוע מעין ראיון אישי עם המטופל וישאל שאלות על מנת להכיר את ההרגלים ואורח החיים שלו, וכך להתאים לו את המשקפיים באופן אופטימלי. את כל הבדיקות אנחנו מבצעים אצלנו כחלק מהשירותים של אופטיקה טל.
הכשרת אופטומטריסט מורשה: איך זה עובד?
לא כל אחד שמכנה את עצמו אופטומטריסט ופתח חנות משקפיים הוא אכן מורשה!
כיום, ענף האופטומטריה מוסדר ומנוהל על ידי האגף למקצועות פארא-רפואיים במשרד הבריאות והוא זה שמבצע בחינות הסמכה ומעניק רשיונות לעיסוק בתחום. ניתן ללמוד אופטומטריה במספר מוסדות לימודים בישראל לתואר ראשון או לתואר שני, כאשר לאחר סיום הלימודים על הסטודנט לעבור סטאז’ בחנות או במוסד רפואי ולבצע בדיקות ראייה תחת הדרכה ופיקוח של אופטומטריסט מורשה וכמובן בחינות רישוי של משרד הבריאות.
גם לאחר סיום לימודי האופטומטריה ניתן ללמוד בקורסים מקצועיים או השתלמויות בארץ ובחו”ל ולהתמחות בנושאים ספציפיים כגון עדשות מגע מולטיפוקל, פתרונות ראייה לילדים, התאמת עזרים אופטיים לבעיות ראייה ירודה ועוד.
לפרטים נוספים וייעוץ בתחום התקשרו לטלפון 03-5749904 או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:
[contact-form-7]הפוסט אופטומטריסט – תחומי התמחות הופיע ראשון באופטיקה טל | Tal Optics